Izrada profesionalnog web sajta u 2019 godini

Ukoliko ste korisnik WordPress platforme izrada profesionalnog web sajta u 2019 godini, neće podsećati ni na šta što ste do sada mogli da vidite. Jer 6. decembra 2018 godine pušten je i ugradjen u core – Gutenberg, novi editor za WordPress. Evo kakve smo promene u celokupnom poslovanju uveli zbog Gutenberga, zašto i šta su naši prvi rezultati.
izrada-profesionalnog-web-sajta-u-2019

Ali, pre toga evo šta je naša definicija profesionalno izradjenog web sajta. Profesionalno izradjeni web sajt za 2019 godinu podrazumeva da vaš web sajt:

 • nije pao 8. decembra kada je WordPress izbacio verziju 5.0 sa Gutenbergom ugradjenim u core
 • ne pada
 • neće pasti sa novim updejtom WordPress-a
trick web studio sa logom

Ukoliko smo vas nasmejali, drago nam je jer nam je to bila namera. Ukoliko je vaš web sajt i dalje stabilan, možete pročitati ostatak liste:

 • Responsive i brz web sajt
 • Ozbiljnu security zaštitu
 • Dobar hosting
 • Redovno održavanje sajta
 • Praćenje konkurencije
 • Web sajt koji je povezan sa svim nalozima na društvenim mrežama
 • Redovna analiza Google Adwords-a
 • Google Tag manager
 • SEO
 • Digitalni marketing

Ukoliko niste shvatili ozbiljno ovo što smo gore napisali, evo slike na kojoj možete videti kako bi izgledao vaš web sajt ukoliko ste pobornik toga da on može samo da stoji na internetu.

usamljeni-neprofesionalno-izradjeni-web-sajt-u-2019
Primer usamljenog neprofesionalno izradjenog web sajta na internetu u 2019 godini

Najava za Gutenberg - nov editor WordPress-a

Sredinom leta 2018 dobili smo ponudu za izradu web prodavnice. Prethodni web sajt klijenta je bio uradjen na ThemeForest temi sa Visual Composerom kao editorom. Najvažniji zahtevi klijenta su bili brz i pixel perfect web sajt. Već tada smo bili upoznati sa tim da se planira da WordPress u svoj core ubaci umesto klasičnog editora, Gutenberg editor. Iz ugla prosečnog neupućenog čitaoca ovog teksta, verovatno se pitate kakve to ima veze sa mojom sajtom? 

Šta se menja sa Gutenbergom?

Gutenberg je za razliku od prethodnog editora za WordPress radjen u React programskom jeziku. Sa tom promenom, backend kod za izradu tema se malo promenio. E sad koliko je to malo? 

U toku leta kada smo trebali da donesemo odluku koje je najbolje rešenje za izradu web prodavnice ključnu ulogu za izbor je igrao upravo Gutenberg. U tom trenutku izrada nove custom teme koja bi bila kompatibilna sa Gutenbergom nije izgledala toliko teško ali se postavljalo pitanje: “Šta ćemo sa daljim izmenama Gutenberga koje se planiraju u sledećih par godina?”.

Pristanak na izradu custom teme podrazumevao bi redovan nedeljni, ako ne i dnevni ulazak u backend koda teme i ispravljanje da bi kod ostao kompatibilan sa razvojem Gutenberg editora. Jer Gutenberg nije potpuno razvijen editor, i ne zna se tačan pravac u kom će ceo razvoj ići. Pad web sajta prodavnice nije bio opcija. Klijent nije bio raspoložen da uloži više novca u redovna pokrića backend koda. Sa izrade custom teme usmerili smo pravac na pronalazak najbezbolnijeg i najbržeg rešenja koje će biti u mogućnosti da odgovori na zahteve našeg klijenta.

elementor-pro-logo

Rešenje koje je kompatibilno sa Gutenbergom

Posle par dana traganja, izabrali smo Elementor kao primarni tekstualni editor web sajta. Sada 9. decembra kada je Gutenberg pušten u core WordPress-a, updejt nove verzije WordPress-a nije problem. Naši web sajtovi su kompatibilni sa njim.

Izbor teme je bio Astra PRO tema. Prva stvar koja je prevagnula u odluci za izor teme je bila njena težina. Astra tema je manja od 50kb. Pored toga, umesto jQuerija koji koristi većina WordPress tema, developeri Astra teme su se odlučili da napišu Vanilla JavaScript. Rezultat ove kombinacije teme i editora je da web sajtovi na njima lete. Da li bi mogli da napišemo bolji kod? Teško. Čak i da napišemo bolji kod, kupovinom PRO verzije ove teme dobijamo redovan updejt koji je kompatibilan sa Gutenbergom. 

Cena ovog alata je 450$. Licence se plaćaju na godišnjem nivou. Broj izradjenih web sajtova je neograničen. Iz naše perspektive se isplati. Mi smo radimo web sajtove vama, te smo u mogućnosti da vam drastično snizimo troškove izrade web sajta. Što vam omogućuje veći budžet za reklamiranje. Lepo smo mi to sve smislili, zar ne?

Rezultati profesionalno izradjenog web sajta za 2019

trick web studio dental oral centar web sajt za stomatolosku ordinaciju

Najnoviji web sajt koji smo radili (i koji još radimo) je web sajt za stomatološku polikliniku Dental Oral Centar. Evo njihovih prvih rezultata nakon 3 meseca:

 • Prosečan broj poseta uvećan sa 40 dnevno na 200 – 500 dnevno.
 • Prosečna brzina web sajta je 2 sekunde
 •  Zadnja 3 meseca pokazuju da je prosečna vrednost CTR-a 10,6%
 • Prosečna pozicija na Google je 19,9. Konkurencija nam je veoma jaka, i sada smo u SEO fazi, tako da će ova vrednost rasti.
 • Imamo 8 910 impresija za 3 meseca

Više o tome kako izgleda studija slučaja za ovaj projekat možete videti ovde.

Maja Milosevic

Ukoliko vam se dopada ovo što ste pročitali

Da li zvučimo kao pravi izbor za vas? Niste sigurni? Zainteresovani? Pišite nam da bi nastavili konverzaciju.
5/5 (2 Reviews)
Picture of Maja Milosevic

Maja Milosevic

Leave a Replay

Najnoviji postovi

Besplatna revizija vašeg web sajta

Pratite nas

Scroll to Top