Koliko košta profesionalan web sajt u 2019?

Odgovor na pitanje koliko košta profesionalni web sajt nije jednostavan. Web sajtovi se veoma razlikuju po svojoj veličini, tipu usluga koja nude i kvalitetu. Ali, kada govorimo o izradi profesionalnog web sajta, u sledećem tekstu možete ispratiti okvirne cene usluga. 
koliko-košta-izrada-profesionalnog-web-sajta-u-2019-

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

Sadržaj

Šta je profesionalan web sajt u 2019?

Profesionalan web sajt je sajt koji vašoj firmi donosi nove klijente i novac. 

U daljem tekstu pokušaćemo da obuhvatimo  različite web sajtove i prokomentarisaćemo troškove pojedinačnih usluga izrade. U nekim delovima teksta su date samo cene alata koji se koriste a nije uračunato vreme izrade.

Interesuje vas izrada web sajta?


Klikni ovde

Cena custom ili templejt baziranog web sajta

Ukoliko ste se interesovali koliko košta izrada web sajta, sigurno ste naišli na veliku razliku u cenama izmedju custom web sajta i web sajta izradjenog na bazi templejta. Cene za custom web sajtove se kreću od 1000€ pa naviše, a izrada web sajta izradjenog na bazi templejta može ići od 300€ pa naviše.

Na slikama ispod možete videti dva primera web sajta. Jedan je izradjen custom a drugi je izradjen na bazi templejta. Da li vidite razliku?

custom web sajt

web-sajt-baziran-na-templejtu

Šta je custom web sajt?

Custom web sajt se programira od nule. Potrebno je daleko više vremena da se izradi ovakav web sajt. Izrada custom web sajta podrazumeva izradu dizajna sajta (HTML, CSS, JavaScript, React), i programiranje svih funkcionalnosti web sajta (PHP, MysQl, React).

Prednosti custom web sajta:

 • dobar i čist kod sajta,
 • koji omogućava da web sajt bude brz
 • može da podnese velika opterećenja
 • moguće su izmene u admin panelu koje su prilagodjene vama i vašim zaposlenima u firmi

Kako izrada custom web sajta može izgledati u praksi?

Danas, na internetu postoji veliki broj frelancera i agencija koji se bave izmedju ostalog i izradom custom web sajtova. Kao i u svakoj drugoj struci, nisu svi profesionalci. Potencijalnom klijentu je zapravo teško da utvrdi šta zapravo stoji iza dizajna web sajta koji je platio daleko više od sajta koji je baziran na templejtu. Jer kod može da bude skrpljen. A to je nešto što nije poželjno.

primer custom turistickog web sajta sa booking formom

Kada je potreban custom web sajt a kada ne?

Custom web sajt vam je potreban u sledećim slučajevima:

 • izrada portala
 • izrada web sajta za novine koji će biti pod velikim operećenjem
 • izrada web sajta za turističke agencije sa formama za pretragu
 • izrada web prodavnica
 • želite da vaš web sajt ima administrativni panel prilagodjen vama i potrebama vaše firme
 • želite veoma specifičan i zahtevan dizajn web sajta
 • forumi
 • web sajt koji omogućuje logovanje velikog broja korisnika na sajt i sl.

Ukoliko imate mali ili srednji prezentacioni web sajt, koji nema nikakve zahtevne funkcionalnosti nije vam potreban custom WordPress web sajt. Zašto? Zato što na internetu postoje hiljade jako dobro iskodiranih templejta koji se mogu preraditi po vašim zahtevima. Troškovi ovako izradjenog web sajta su drastično manji. Prednosti web sajtova izradjenih na templejtu:

 • troškovi su  manji (firme koje rade templejte prodaju ih jeftinije po komadu, jer zaradjuju na velikoj količini prodatih tema)
 • kod im je odličan (postoji standard u kodu koji je potrebno da svaki templejt ispuni da bi mogao da se prodaje na najvećim prodavnicama tema na internetu)

Cene templejta za web sajt

Cene templejta za web sajtove se drastično razlikuju. Najpoznatije mesto za kupovinu templejta je ThemeForest. Cene ovih teplejta se kreću oko 60€ po templejtu. Kvalitet koda templejta se razlikuje. Iako postoji standard za programski kod za teme kupljene na ThemeForestu postoji jedna začkoljica. Što se tiče PHP koda, nećete naići na neke veće probleme. Ali bi trebalo da znate da je većina tema radjena sa jQuery JavaScript kodom. Takav kod usporava brzinu vašeg web sajta.

Rešenje ovog problema može biti u tome da se u samom dizajnu izbegava što više upotreba elemenata koji sadrže jQuery kod. Ili da se kupi templejt koji je pisan u vanilla JavaSript kodu koji se daleko brže izvršava. Krajnji cilj je svakako potpuno uklanjanje ili smanjenje ovog koda sa web sajta.

Cena zakupa domena za web sajt

zakup-domena-za-web-sajt

Iz SEO perspektive zakup domena za web sajt je nešto što je potrebno takodje isplanirati. Ono što je potrebno da znate jeste da se domeni plaćaju na godišnjem, ili višegodišnjem nivou. Potrebno da je se neko brine o redovnom plaćanju. Preporučujemo da u okviru redovnog održavanja uzmete paket koji uključuje brigu o održavanju domena.

Ukoliko je vaša target grupa klijenata fokusirana na lokalno tržište najbolje je da kupite .rs domen. Cena ovog domena je 20€ godišnje. Ujedno to je i najjeftinija opcija.

Ukoliko ste ipak zainteresovani da poslujete i na lokalnom i na inostranom tržištu bolja opcija je da imate .com domen, ili da zakupite više domena. Cene .com i ostalih domena mogu varirati. Možete proveriti cenu željenog domena ovom linku.

Interesuje vas održavanje web sajta?


Klikni ovde

Troškovi zakupa hostinga

Izbor zakupa hostinga je veoma važna stvar. Hosting vam obezbedjuje sigurnost i brzinu web sajta. Troškovi hostinga variraju u zavisnosti od kvaliteta, i kreću se od 50€  godišnje pa naviše.

U paketima od 50€ godišnje možete zakupiti deljeni (shared) hosting. To je najslabija vrsta hostinga, i vaš web sajt vrlo lako može biti zaražen virusom ili spor. Zaražen web sajt ne može da se rangira dobro na Google pretraživaču, i vuče sa sobom niz problema. Više o vrstama hostinga možete videti ovde.

Najkvalitetniji hosting je definitivno managed cloud hosting. Troškovi zakupa takvog hostinga idu od 22$ mesečno naviše. Cene zakupa različitih vrsta managed cloud sistema možete videti ovde.

Veličina vašeg web sajta je takodje bitan faktor koji utiče na cenu hostinga. Ukoliko imate web prodavnicu ili portal, i visoku posećenost, troškovi zakupa hostinga mogu dostići 1000€ mesečno.

Izbor lokacije hostinga

Izbor lokacije hostinga je isključivo vezan za brzinu učitavanja web sajta. A brzina učitavanja web sajta je važan faktor za SEO rangiranje.

Ukoliko vaša firma ima interes da posluje isključivo na domaćem tržištu, izbor hostinga koji se fizički nalazi u Srbiji je čest izbor. Ono što biste trebali da znate jeste da se u tom slučaju vaš web sajt neće čitati brzo van Srbije, ukoliko ne koristi CDN. 

Medjutim, ukoliko želite da poslujete na internacionalnom nivou, lokacija servera za web sajt nije bitna. Na web sajt se ugradjuje CDN (content delivery network). 

Šta je CDN i koliko košta?

CDN (content delivery network) je sistem koji omogućava komunikaciju izmedju servera na različitim lokacijama u svetu, i omogućava da se vaš web sajt prikazuje istom brzinom u različitim delovima sveta. Pored toga CDN ima dodatne slojeve za zaštitu sigurnosti web sajta.

Najpoznatija CDN kompanija je CloudFlare i njihove cene počinju od 20$ mesečno.

Broj strana web sajta i cena po strani

Broj strana web sajta utiče na visinu cene web sajta. Prosečna cena  je od 20 – 30€ / strani.

Cena izrade tekstova za web sajt

Glavni cilj profesionalno izradjenih web sajtova je da vam vrate i uvećaju uloženi novac u njih. U cenu izrade tekstova za web sajt trebalo bi da bude uključeno pisanje tekstova po SEO zahtevima i pravilima. Posmatrajući iz te perspektive, tekstualni sadržaj vašeg web sajta je jednako važan kao i programski kod od kog je sajt izradjen. Zašto? Zato što je potrebno da imate optimizovan, kvalitetan i konkurentan tekstualni sadržaj web sajta da bi vas Google dobro rangirao.

Nakon toga pravi se tekstualni sadržaj za web sajt koji treba da poštuje odredjena pravila pisanja. Osoba koja piše tekstove za web sajtove zove se copywriter. Prilikom izbora copywritera, treba obratiti pažnju na to da li će tekstovi biti pisani u skladu sa SEO zahtevima.

Proces izrade tesktova na web sajtu

Prvi koraci izrade profesionalnog web sajta koji će biti u stanju da vam vrati uloženi novac je analiza konkurencije, i analiza ključnih reči. Na taj način vaš developer saznaje šta je sve potrebno da uradi da bi doveo vaš web sajt na konkurentnu poziciju.

Analiza ključnih reči daje informaciju o tome kako napraviti mapu web sajta, kako nazvati strane, i koje ključne reči upotrebiti za tekstualni sadržaj. Analiza konkurencije izmedju ostalog daje informaciju o tome kolika dužina tekstova treba da bude da bi vaš web sajta bio konkurentan. Nakon završenih analiza piše tekst.

Informacija koju trebate da znate kada unajmljujete agenciju ili freelancera da vam uradi analizu konkurencije ili analizu ključnih reči jeste da alat koji se koristi za ovaj proces košta od 99€ mesečno / alatu. Ovde možete videti cene jednog od alata koji se koriste za to.

Da li 1 tekst dovoljan da rangira web sajt na Googlu?

Jedan tekst u najvećem broju slučajeva nije dovoljan da rangira web sajt na Googlu. Profesionalni web sajtovi podrazumevaju konstantno ulaganje, koje će dovesti do rangiranja, a posle toga i do održavanja te pozicije. Prilikom planiranja mesečnog budžeta treba uzeti u obzir troškove copywritera.
Cene copywritinga u Srbiji za tekstove do 700 reči počinju od 25€ po tekstu. Medjutim, SEO zahteva pisanje tekstova koji su duži od 700 reči te je realnije računati cenu teksta po satu pisanja.

Cene fotografija za web sajt

Cene fotografija za web sajt zavisi od toga šta upotrebljavate. Opcije su vam:

 • vi dostavljate vaše fotografije
 • kupovina fotografija na internetu
 • unajmljivanje profesionalnog fotografa

Fotografije su jako važan deo vašeg web sajta. Potrebno je da one budu kvalitetne, u visokoj rezoluciji, kao i da oslikavaju vas i usluge vaše firme u pravom realnom svetlu.

U 2019 godini, najbolji način da prikažete vašu firmu preko fotografija je da koristite vaše fotografije a ne kupovne. To nije moguće u svim slučajevima pa se na sajtovima često koriste i kupljene fotografije.

Cena kupljenih fotografija se veoma razlikuju u zavisnoti od toga gde ih kupujete. Najčešće se kupuju u paketima koji mogu koštati od 25 – 99€ naviše.

Cene unajmljivanja profesionalnog fotografa se kreću najčešće po satu i kreću od 20 – 40€ po satu.

Cena kontakt forme za web sajt

Kontakt forma može biti besplatna. Problem sa besplatnim verzijama kontakt formi je u tome što ćete 99% dobijati ogromnu količinu spam mailova.

Plaćena verzija kontakt forme se koristi kada web sajt ima kompleksne upite, i da bi izbegli spam. Cena kontakt forme (WPForms) počinje od 79$ godišnje

Cena izrade višejezičnog web sajta

Cena i način izrade višejezičnih web sajtova se sada krajem 2019 menja za nijansu. To je naša prognoza za 2019.

Verovatno ste čuli da je WordPress ugradio u svoj core novi editor teksta – Gutenberg koji polako menja dosta stvari. Jedna od tih stvari su programi (dodaci) koji su kompatibilni sa Gutenbergom.

Naše najsvežije iskustvo sa dugogodišnje korišćenim programom za višejezičnost – WPML se nije pokazalo kao najbolje rešenje na  sajtovima koji su na WordPress 5.0+ verzijama. Pored toga i sam WPML je promenio svoj cenovnik.  Bili smo primorani da promenimo  program za prevodjenje te ćemo uz preporuku za ovaj dodatak napisati i njegovu cenu.

U pitanju je program WeGlot koji radi na potpuno drugačiji način od svih ostalih programa za višejezičnost. Nakon instalacije ovog dodatka, u roku od 2 minute (doslovno dok ste trepnuli) vaš sajt će biti preveden na jezik ili jezike koje ste izabrali.

Vaš web sajt prevodi Al – robotski sistem za prevodjenje. Kada pogledate malo bolje prevode shvatićete da je ipak potrebno da ih ispravite.

Za razliku od procesa sa WPML-om gde je najskuplja stavka višejezičnosti bila profesionalno prevodjenje koje košta od 10€ naviše po strani, sada ti troškovi mogu biti manji.

Sa WeGlot dodatkom u mogućnosti ste da unajmite prevodioca koji će proveriti i ispraviti delove teksta koji su već prevedeni. Sam program košta 9.90€ mesečno po jednom jeziku. Takodje pružena vam je mogućnost da preko samog dodatka unajmite profesionalne strane prevodioce za jezike. 

Cene skriptnih priključaka i raznih dodatnih funkcionalnosti

Cene skriptnih priključaka mogu varirati i cena zavisi od vaših zahteva. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da neke možete dobiti besplatno, za neke se isplati kupiti dodatak, a neki se izradjuju custom, po zahtevu klijenta. U tom slučaju cena izrade jednaka je ceni sata developera.

Opseg dodatnih funkcionalnosti na web sajtovima je veoma širok, i nećemo uspeti da ih obuhvatimo sve u ovom tekstu. Naročito funkcionalnosti koje se izradjuju za web prodavnice, portale ili velike web sajtove koji zahtevaju custom pristup. Ono što trebate da imate u vidu jeste da ovakav tip usluga najčešće nije jeftin.

Cene dodataka (pluginova)

Većinu najneophodnijih dodataka koje bi svaki web sajt trebao da ima dobijate u besplatnoj verziji. Medjutim, kada je u pitanju profesionalni web sajt, javlja se potreba za premium verzijama nekih dodataka.

Jedan od dodataka koji mi koristimo, i smatramo neophodnim je premium verzija WordFence dodatka. To je dodatak za sigurnost web sajta. Ovaj dodatak košta 99$ godišnje. 

S obzirom da je sigurnost web sajta prvi i najvažniji faktor koji obezbedjuje da bezbrižno možete unapredjivati i optimizovati vaš web sajt za Google pretraživač, mi ne razmišljamo dva puta kada je u pitanju ovo ulaganje.

Dodataka za WordPress ima jako mnogo, i nemoguće je navesti sve. Iz prethodno napisanog teksta moguće je da steknete sliku koliko mogu da koštaju plaćene verzije koje nude daleko više opcija nego besplatne verzije.

Održavanje web sajta

Održavanje profesionalno izradjenih web sajtova je obavezno! Makar i u najosnovnijem paketu. Više o tome zašto je održavanje važno možete pročitati ovde. Cena osnovnog paketa za održavanje kreće od 30€ mesečno.

Koje je najpovoljnije rešenje za izradu web sajta u 2019?

Cene izrade web sajta su se promenile, kao i opseg usluga koji je potreban da bi vaš sajt bio konkurentan na internetu. Do sada su se web sajtovi najčešće plaćali po završenom web sajtu. Ali ono što je potrebno da znate jeste da se rad na profesionalnom web sajtu nikada ne završava. To je jedini način da vaš web sajt ostane konkurentan na Google pretraživaču.

Ukoliko prvi put izradjujete web sajt, ili pravite potpuno nov web sajt preporučujemo vam da vaš developer ili agencija napravi plan izrade po mesecima. Na taj način ćete biti u mogućnosti da dobijete web sajt brže. Biće manji, ali kvalitetan. I imaće odličnu osnovu na kojoj će vaš developer ili agencija korak po korak nadogradjivati sve što je potrebno da biste parirali vašoj konkurenciji.  Vaš budžet odredjuje brzinu izrade. 

5/5 (1 Review)
Picture of Maja Milosevic

Maja Milosevic

Leave a Replay

Najnoviji postovi

Besplatna revizija vašeg web sajta

Pratite nas

Scroll to Top